Actualitatea ambasadei

Sculptura «Middle Way», realizată de artistul român Bogdan Rață în cadrul proiectului internațional de artă «Moving Monuments» (România), își continuă călătoria în Ucraina.

La 20 august 2019, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Ucraina, Cristian-Leon Țurcanu, împreună cu primarul orașului Mîkolaiv, Oleksandr Senkevici, au participat la ceremonia de inaugurare a sculpturii „Middle Way“ în orașul port.

 În Ucraina sculptura a fost instalată prima dată în septembrie 2018, în centrul orașului Kiev, pe bulevardul Taras Șevcenko. La Mîkolaiv instalația de artă modernă se va afla pe Varvarivskii uzviz, 5-А, faleza *Dana8.  

La ceremonia de inaugurare a sculpturii la Mîkolaiv, ambasadorul României a reiterat importanța pe care misiunea diplomatică o acordă aprofundării și consolidării relațiilor culturale și inter-umane dintre România și Ucraina,  sculptura „Middle Way“ - care simbolizează prietenia și comunicarea, fiind un excelent exemplu în promovarea acestor relații. De asemenea,  Cristian-Leon Țurcanu a precizat că proiectul internațional de artă «Moving Monuments» se bucură de popularitate în Ucraina, astfel încât există intenția ca instalația ”Middle Way” să-și continuie pe viitor călătoria în Ucraina, astfel încât și locuitorii altor orașe să se bucure de acest proiect.

Proiectul este realizat prin programul Nasui Collection & Gallery la invitația Ambasadei României în Ucraina, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

Parteneri locali: Primăria orașului Mîkolaiv, *Dana8, Instituția comunală «Agenția de dezvoltare a orașului Mîkolaiv», Organizația civică «Centrul de resurse pentru inițiative civice».

Informații suplimentare:

Programul „Moving Monuments / Monumente în mișcare” inițiat de Nasui Collection & Gallery în 2014 are ca scop producția, prezentarea și itinerarea de lucrări de artă de mari dimensiuni în spații contemporane prestigioase din întreaga lume. Toate sculpturile au un caracter temporar, sunt neintruzive cu spațiul gazdă, sunt impactante și „se încarcă” simbolic la fiecare itinerare.

Sculptura  „Middle Way“ - 3,5 m înălțime x 1,5 m x 0,6 m (materiale: polistiren, metal, vopsea auto) a făcut parte din Independents Liverpool Biennial 2014 și a fost amplasată până în 2016 în faţa St. George’s Hall, o clădire din insula muzeelor a centrului orașului Liverpool, ridicată în 1864 şi parte a patrimoniului mondial UNESCO. În 2016, cu ocazia sărbătoririi a 120 ani de artă la Baia Mare, sculptura monumentală a fost plasată în perimetrul centrului istoric al municipiului Baia Mare, în Piaţa Cetăţii și Ansamblul „Turnul Ştefan“ (sec. XIV), monument istoric, cel mai însemnat obiectiv din oraşul medieval. În 2017, în contextul celebrării a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Portugalia, a fost amplasată pe faleza din fața primăriei Municipiului Cascais iar ulterior expusă în fața Casei da Música, creație a celebrului arhitect Rem Koolhaas și unul dintre cei mai puternici poli culturali ai orașului Porto.

      

În prim plan

Întrevederea ambasadorului României cu primarul orașului Mîkolaiv

20.08.2019

La 20 august 2019, cu ocazia vizitei în orașul Mîkolaiv, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Ucraina, Cristian-Leon Țurcanu, a avut o întrevedere cu primarul localității, Oleksandr Senkevici. În cadrul întrevederii,…

Sculptura «Middle Way», realizată de artistul român Bogdan Rață în cadrul proiectului internațional de artă «Moving Monuments» (România), își continuă călătoria în Ucraina.

20.08.2019

La 20 august 2019, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Ucraina, Cristian-Leon Țurcanu, împreună cu primarul orașului Mîkolaiv, Oleksandr Senkevici, au participat la ceremonia de inaugurare a sculpturii „Middle Way“ în…

Alegeri pentru Președintele României – 2019

12.08.2019

INFORMAȚII GENERALE Alegerile prezidențiale din 2019 vor avea loc în data de 10 noiembrie (turul I) și 24 noiembrie (turul II). Cetățenii români cu drept de vot aflați în străinătate au la dispoziție 3 opțiuni pentru a-și exercita …

Programul de lucru al Ambasadei/Secției consulare

07.08.2019

În zilele de 15 și 16 august 2019 Ambasada României la Kiev și secția consulară nu lucrează cu publicul.