Actualitatea ambasadei

Vizita de lucru a Ambasadorului României în Ucraina în regiunea Cernăuți

Ambasadorul României în Ucraina, Cristian-Leon Țurcanu, a efectuat la 21 ianuarie 2020 o vizită de lucru în Regiunea Cernăuți.

Cu acest prilej, oficialul român a avut o serie de întrevederi cu reprezentanți ai Administrației Regionale de Stat și ai Consiliului Regional Cernăuți și deputați în Rada Supremă, context în care a reiterat importanța pe care partea română o acordă asigurării drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina, în conformitate cu normele și standardele internaționale în materie, inclusiv cu luarea deplină în considerare a recomandărilor Comisiei de la Veneția. Totodată, a exprimat preocuparea cu privire la efectele pe care adoptarea, la 16 ianuarie 2020, a noii Legi a educației secundare, le-ar putea avea asupra dreptului la educație în limba maternă a reprezentanților minorității române, precum și interesul părții române pentru intensificarea dialogului dintre autoritățile ucrainene și minoritatea română din Ucraina pentru a răspunde preocupărilor acestora.
De asemenea, în cadrul întrevederii cu șeful Administrației Regionale de Stat Cernăuți, Serhii Osaciuc, și cu președintele Consiliului Regional Cernăuți, Ivan Muntean, au mai fost discutate modalitățile de aprofundare și extindere a cooperării din regiunea de frontieră, inclusiv deschiderea a două noi puncte de trecere a frontierei.
În cadrul întrevederilor cu liderul regional din Cernăuți al Partidului ”Sluha Narodu”, Vitalii Druganovskyi, și cu șeful grupului ”Bucovina” din Rada Supremă, Valerii Bojic, s-au discutat proiectele prioritare în regiunea Cernăuți și la modalitățile de aprofundare a cooperării transfrontaliere.
Un punct important al agendei l-a constituit întâlnirea Ambasadorului României cu liderul Consiliului Național al Românilor din Ucraina, Vasile Tărâțeanu, și cu liderul Alianței Societăților Național-Culturale Românești din Ucraina, Dumitru Caulea. Un accent deosebit a fost pus pe impactul legislației educației secundare generale asupra dreptului la învățământ în limba română, situația din școlile cu predare în limba română din Regiunea Cernăuți, precum și importanța utilizării limbii materne în efortul de prezervare a identității etnicilor români.
În contextul deplasării la Cernăuți, ambasadorul României a vizitat Școala de Cultură Generală din localitatea Mahala, unde aproximativ 400 de copii învață în limba română. De asemenea, oficialul român a mai vizitat secția de radiologie a Spitalului Regional din Cernăuți, reabilitată cu sprijinul financiar al României, oferit prin Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare - RoAid.

              

În prim plan

Vizita de lucru a Ambasadorului României în Ucraina în regiunea Cernăuți

29.01.2020

Ambasadorul României în Ucraina, Cristian-Leon Țurcanu, a efectuat la 21 ianuarie 2020 o vizită de lucru în Regiunea Cernăuți. Cu acest prilej, oficialul român a avut o serie de întrevederi cu reprezentanți ai Administrației Regionale de Stat…

Programul de lucru al Ambasadei/Secției consulare

21.01.2020

În data de 24 ianuarie 2020 (Ziua Unirii Principatelor Române) Ambasada României la Kiev și secția consulară nu lucrează cu publicul. …

Burse oferite cetăţenilor străini de statul român prin MAE

14.01.2020

Ambasada României în Ucraina anunță că Programul de burse oferite de statul român, prin Ministerul Afacerilor Externe, cetăţenilor străini, pe baza H.G. 288/1993, pentru anul universitar 2020 – 2021, a fost lansat. Bursele sunt oferite…

Secţia Consulară a Ambasadei României la Kiev închisă temporar în perioada 19.12.2019 - 10.01.2020

11.12.2019

ATENŢIE! Vă informăm că Secţia Consulară va fi închisă în perioada 19 decembrie 2019 – 10 ianuarie 2020. Pentru urgenţe, vă rugăm să contactaţi oficiile consulare ale României din Ucraina: Consulatul General al României la…